Startside

1.11.2023
©Truls Wiberg

Høreværn - Til jagt og skydning

Jagthøreværn - Beskyt din hørelse - brug høreværn!

Høreværn   Propper i skumplast   Hørekopper   Soundscope    Siemens SecureEar

Høreværn
Der er mange jægere og skytter der med årene får en høreskade. Da den som oftest opstår snigende er vi dårlige til at beskytte os før det er for sent. Udover høretabet er der ofte også tinnitus - øresusen, der kan være meget generende. Ved kortvarige jagter med poster som vi kender det fra klapjagter i Danmark eller skydning på skydebanen, er det nemt at bruge høreværn. Mange bruger hørekopper, enten passive uden elektronik eller aktive der både kan forstærke lyd og lukke af for uønsket skadeligt støj. Ganske almindelige er også ørepropper af forskellige fabrikater som f.eks.de gule  EAR Classic. Hvad skal man vælge? 

Støjen ved skydning med riffel er voldsom. Lydstyrken når op imod 160 dB. Du kan sammenligne her med andre støjkilder

Har man effektivt passivt høreværn får man stole på synet men oplevelsen bliver lidt trist i det lange løb. Aktive høreværn i form af hørekopper giver en meget større jagtoplevelse men ved længere brug bliver de generende varme og fugtige. Dertil klemmer de ofte. Retningsbestemmelse af lyden er sjældent god. Ved jagt der strækker sig over mange timer er det ret ubehageligt med hørekopper og valget står da mellem propper i skumplast eller høreværn der er lavet til brugeren. 

Propper i skumplast
Propperne lukker meget tæt til øregangen og udelukker lyde effektivt når de er nye. Ved genbrug bliver de mindre effektive og kan være vanskelige at få ud af øret. Man taber dem let og det er en god ide at medbringe flere set når man er på jagt eller på skydebanen. Når man har behov for at tale eller høre efter er man nødt til at fjerne propperne. Der er mange andre fabrikater og modeller. Med og uden snore, bøjler og pinde m.m.

HørekopperSoundscope Plus30
Generende bøjle over hovedet. Bøjlen er ofte til besvær når man også ønsker at bruge hovedbeklædning. Går bedst at kombinere med en kasket. Klemmer rundt ørene. Varme og svedige ved langvarig brug. Brillebærere generes både ved at kopperne klemmer og ved at brillestængerne forhindrer at kopperne kan lukke tæt indtil hovedet. Elektroniske hørekopper lukker af for skadelige lyde. De bedre modeller har stik til jagtradio eller mobiltelefon eller Bluetooth teknologi med mikrofon.

Soundscope Plus30 Høreværnet er formstøbt til brugeren og forsynet med tre programmer der vælges ved at trykke på en lille knap. Det ene program kan være til Bluetooth teknologi, hvor jægeren bærer en teleslynge rundt halsen. Indgående samtale fra jagtradioen transmitteres så fra radioen til teleslyngen via Bluetooth og halsteleslyngen overfører så samtalen trådløst videre til høreværnet. De to øvrige programmer har forskellige grænse for hvornår høreværnet lukker af og enten med ens forstærkning over hele frekvensområdet eller med særlig forstærkning i basområdet. 

Der er rapporteret om mulighed for aflytning i op til 2 km afstand af høreskadede, der bruger denne eller lignende teknologi. Men det spiller jo ingen større rolle da jagtkanalerne frit kan aflyttes i forvejen. 

Soundscope Plus30 kan forstærke lyden lidt mere og har en mere avanceret signalbehandling end Soundscope Plus20. 

Soundscope yder sin bedste beskyttelse lige efter at man har trykket dem på plads. Efter et stykke tid kan det derfor være behov for at trykke dem lidt ind igen for at opnå fuld tæthed mellem høreværn og øregang.

På billedet til højre ses knappen til programvalg øverst. Derunder kommer lågen til batteriet og nederst knappen til volumenkontrol der kan drejes. 

Ved træning på skydebanen hvor der falder mange skud, bruger jeg stadig hørekopper. Jeg fornemmer at de gode modeller dæmper bedre end Soundscope. Hørekopper dækker også en del af området rundt øret, hvilket også bidrager til beskyttelse. 

Jeg fik mine fra en dansk forhandler. Det ser ud til at man i dag skal til Sverige for at få Soundscope som forhandles af Starkey.  Jeg har lige fået mine Soundscope Plus30 programmeret om så, at kanal 1 er naturlyde, kanal 2 naturlyde + jagtradio og kanal 3 kun jagtradio. En løsning der gør at man kan sidde mere stille og udnytte hørelsen på begge ører optimalt. Tidligere havde jeg ofte naturlyde på det ene øre og jagtraddio i det andet - det gjorde det vanskeligt at betemme retninger, og det var nødvændigt, at skifte kanal når man skulle høre med begge ører.
De har lanceret en nyt produkt - "pro-tect iHunt" der ifølge udbyderen har en bedre lydkvalitet, bedre dæmpning af vindsus og med flere programmuligheder. Problemet med hyletonen og huen skulle også være løst. Servicen hos eartech er særdeles god.

Siemens SecureEar
Er et nyt danskt produkt fra Siemens koncernen. Det er et aktivt høreværn med mulighed for at forstærke lyde og samtidig beskytte mod uønsket støj som skudafgivelse.
Fremstilles individuelt efter afstøbning af din øregang. Dæmpningen oplyses at være op til 35 dB. Forhandler-nettet er stort og produktet kan fås rigtig mange steder.

Type Fordele Gener Pris
Passivt høreværn, "gule propper" EAR Classic Billige. Lette. Høresnegl til radio kan bruges udvendigt. Hører for lidt. Dårlig retningsbestemmelse. Bliver hurtigt snavsede og skal skiftes. Tabes let.  Ca. 3,50 - 5 kr. pr. par.
Passivt høreværn, hørekopper Billige. Kan let have flere par, ved græsslåmaskine, skydebane m.v.
Høresnegl kan næppe bruges.
Hører for lidt. Dårlig retningsbestemmelse. Varme og fugtige. Klemmer. Ikke velegnede til dem med briller. En del dæmper ikke nok. Fra 250 kr. - 
Aktivt elektronisk høreværn,  hørekopper

Peltor, Sordin

Man kan høre meget godt. Lyden kan forstærkes. Jagtradioen kan kobles ind på nogle mærker med kabel. Topmodeller med Bluetooth teknologi til jagtradio. FM radio findes også på en del. Ret dyre. Varme og fugtige. Klemmer lidt. Retningsbestemmelse ofte vanskelig. Kræver batterier. Ikke velegnede til dem med briller. Fra ca. 750 - 3.800 kr.
Aktivt elektronisk høreværn. Inde i øret. Soundscope Man hører meget godt og kan nogenlunde retningsbestemme lyden. Lyden kan forstærkes. Behagelige at bære. Bliver siddende. Jagtradio og mobil kan kobles ind via teleslynge. Ret dyre. Kræver lidt tilvænning. Små, kan tabes eller blive væk. Kræver batterier men de holder ret længe. Trækker man huen ned over ørene kan man blive nødt til at sænke volumen for at undgå hyletone. 

Efter mange timers daglig anvendelse i flere dage kan øregangen blive lidt irriteret.

Tidligere 3.485 kr. fra dansk forhandler.
Noget dyrere i dag - fås i Sverige
Teleslynge til Soundscope Ingen kabler til høreværnet. Man er fri for høresnegl.  Ekstra ledning Ca. 340 kr.
Siemens SecureEar Nyt produkt - ikke afprøvet Nyt produkt - ikke afprøvet Ca. 5.250 kr.
Siemens SecureEar T Teleslynge som tilbehør   Ca. 6.425 kr.
Bluetooth indbygget i jagtradio Ingen teleslynge Ret dyrt 2.495 kr.

Der findes mange andre mærker på markedet. Bland andre dem af typen "bag ved øret". 

Høreværn Links

Auri      Starkey     Soundscope     Siemens SecureEar

Op    Startside