Startside

1.11.2023
©Truls Wiberg

Jagthunde til elgjagt - elghundeskydestok.dk

De mest almindelige jagthunde racer til elgjagtJämthund med elgtyr / skydestok.dk

Der jages hovedsaglig på to måder. Hunden kan være løs og opsøger selv elgen. Ofte vil elgen flygte og den kommer så måske forbi en skytte. Den kan også blive stående og hunden gør da mere eller mindre uafbrudt og leder hundeføreren til den. Eller så går man med hunden i snor og venter på at den får fært og viser vejen til elgen. Den første jagtform passer bedst på store jagtarealer og den anden på mindre. Forekomsten af ulve i midt-sverige kan få hundeførere til at foretrække at gå med hunden i snor (band). 

Om jämthunden, her til højre, kan man bl.a. læse at den passer bedst som løshund på arealer over 2-3.000 hektar. Hvilken hunderace man synes bedst om, afhænger nok mest af hvem der kommer forbi med elg, og som man måske får lov til at skyde for! 

Elge reagerer forskelligt. Elgtyren på billedet blev stædigt stående på samme sted i tæt storskov. I flere omgange var der flere forskellige hunde fremme og gav standhals uden at den ville flytte sig. Efter mere end fire timer gav den op og flygtede. Læs fortællingen.

En ko med kalv kan komme langsomt gående og holde sig mellem hunden og kalvene og hun sparker ud efter den. Men elgen kan også komme i trav med kalvene på slæb og skarpt forfulgt af hunden. Andre gange er elgen skræmt og flygter med stor hast. Kalvene bliver måske efterladt. "Gångstånd", hvor hunden gør ad den meget langsomt gående elg er fascinerende. Skytten skal ved skudafgivelse være meget omhyggelig med at hunden ikke oppeholder sig tæt på elgen. Den må frem for alt ikke være bagved. Husk, at træffer kuglen en kvist kan den fragmentere og skade både elg og hund. Det kan også ske at en ren træffer fragmenterer og medfør fare. Elgen er et stort dyr og vegetationen når den ofte kun et stykke op ad benene. Hunden derimod kan være helt usynlig i græs og ris. Nogle gange kommer hunden i hælene på elgen, andre gange ligger den langt bagved. Som oftest gør hunden ikke under hurtig forfølgelse, men den gør heller ikke hele tiden ved stand og den kan derfor være helt tæt på elgen uden at man får øje på den. Pas godt på vores firbenede jagtkammerat!  

Se film med elgjagt fra Sverige fra www.jagamedhasse.seJämthund / skydestok.dk

 

Links på dansk

Dansk spidshundeklub

 

Links på svenskJämthund och Karelsk Björnhund / skydestok.dk

Svenska älghundklubbens hemsida - flere raser

 

Gråhund

Jämthund


LaikaGråhund / skydestok.dk

 

Karelsk björnhund

 

 

 


Jämthund, Laika og Karelsk Björnhund / skydestok.dk

 

 

 

 

 

 

 

Alle fotos på skydestok.dk:   ©  Truls Wiberg 2010 med mindre andet er oplyst.

Op    Startside