Startside

1.11.2023
©Truls Wiberg

Skydestok brugsanvisning skydestok.dkLasergraveret monogram med guldfarve

Vejledning i brug af Skovfogedens skyde stok ved riffelskydning 

Skyde instruktion    Fordele    Ulemper    Jagtformer    Støtte til kikkert    Det tredje ben    Sidestøtte    Skyde test    Vandrestav    Ansvar

Skyde instruktion, brugsanvisning - til både pürsch og trykjagt
Skydestokken kan benyttes som støtte enten sammenklappet som enbenet (monopod) eller udfoldet - tobenet (bipod). Med rem fungerer den også som en trebenet (tripod) skydestok. Den bedste brug opnås når støttebenene er skilt med 40 - 60 cm., stokken hælder en anelse og spidserne står på et blødt underlag. 

Efter lidt træning åbnes stokken lettest med en hånd ved at lade hånden glide ned 40 - 50 cm under bolten og presse benene især. Placer en finger imellem benene og løft stokken fri af jorden så åbner den sig selv.

Vær omhyggelig med at åbne stokken korrekt! Ved fremstillingen er der foretaget et valg med hensyn til materialer og dimension der både giver stokken tilstrækkelig styrke og lethed under forudsætning af at brugeren udviser omtanke og ikke udsætter skydestokken for overlast. Stød ikke skydestokken med stor kraft ned i jorden, da det er risiko for at ramme en sten eller lignende og derved beskadige stokken.


Undgå at lægge piben direkte mod skydestokken. Placer riflens forskæfte i den U-formede åbning og hold fast i skydestokken. Ved at flytte kroppen frem eller tilbage kan du ændre sigtehøjden. Fødderne behøver normalt ikke flyttes men hele overkroppen kan holdes lige og i balance, når tyngden flyttes lidt fra den ene fod til den anden.

Flytter sig vildtet lidt, tillader skydestokken at du følger med uden at skifte opstilling. Skydestokken er smidig og vrider sig. Flytter sig vildtet mere end hvad der svarer til ca. 20 m på 100 m bør du overveje at skifte placering. Det er nemt at flytte sig. Når skydestokken løftes klemmes begge kæber i den U-formede åbning fast omkring forskæftet og både riffel og skydestok flyttes til den nye position.


Skydning med skyde- eller pürschstok / skydestok.dk
Bemærk at det er forskæftet der skal hvile på skydestokken.

Brug af skydestok forbedrer din skydning, frem for alt bidrager den til at skuddet ikke bliver for lavt.Skydestok i ask, her vist med mini kompas / skydestok.dk
Lave skud er en hyppig årsag til anskydninger ved riffeljagt. 

Den bedste skydestilling er med ryggen placeret mod et træ. Det føles som om man låser fast på målet. En anden god måde er at læne skulderen mod træet.

Den mest stabile skydestilling med skydestok.
Med ryggen mod træet  ligger sigtet fast på målet.

Andelen kød der skal kasseres bliver mindre når du træffer bedre. Under Skydetest kan du læse om praktiske forsøg med Skovfogedens skydestok.

Se også HunterS Magazine skydetest af andre typer skydestokke.

Skydestokken åbnes og lukkes mest lydløst ved at bruge begge hænder og holde lidt igen med den ene hånd når magneterne skal trækkes fra hinanden eller når støttebenene trækkes på plads. Ved åbning med en hånd kan du lade spidserne glide ind mellem dine ben og holde lidt imod. Benene virker da som støddæmper / lyddæmper. 

Træn gerne derhjemme og på skydebanen med at benytte skydestokken. Benyt den også ved færdsel i besværligt terræn og til at støtte kikkerten på.

Strammes grebet, klemmer stokken let omkring forskæftet / skydestok.dk
Strammes grebet, klemmer stokken let omkring forskæftet.

Når stokken støtter i lommen er det muligt at svinge med / skydestok.dk
Når stokken støtter i lommen er det muligt at svinge med.

Fordele

Sikrere skydning, færre anskydninger
Kan skyde med større præcision, skyder ikke for lavt
Når længere ud
Støtte når man sniger sig frem
Støtte til kikkert

Ulemper

Kan være i vejen og besværlig at slæbe på
Tager lidt tid at stille op
Riflen løftes ofte op med kun en hånd
Mister måske nogle hurtige skud

Mange oplever at de meget nødigt vil undvære skydestokken når de først har lært at bruge den. Ulemperne opvejes så rigeligt af fordelene. Det er bedre at medbringe en skydestok ved jagt og så vælge at sætte den fra sig end at savne den fordi man ikke ejer en eller har ladt den blive hjemme.

Jagtformer
De fleste forbinder skydestokken med pürschen, men den vil også komme til anvendelse på anstand, trykjagt og drivjagt.

Støtte til kikkert
Skal man virkelig få glæde af sin kikkert er skydestokken også svær at undvære. Når kikkerten placeres på toppen af stokken forbedres mulighederne for at i ro studere detaljer på en opsats eller feltkendetegn hos fugle. Den afslappede stilling gør at man kan stå længe uden at blive træt. Det er bl.a. derfor du er bedst tjent med en stok der er tilpasset din højde.

Kikkerten støttes ovenpå stokken / skydestok.dk
Kikkerten støttes ovenpå stokken.

Det tredje ben 
Skydestokken kan suppleres med et tredje ben i form af en rem der også kan bruges til at slæbe eller bære vildt med - Se Skydestillinger.

Vänster: Med skjutkäpp och stöd för skuldran. Höger: Utan stöd / skydestok.dk

Sidestøtte
Brugen af en skydestok alene forhindrer ikke skytten i at bevæge sig under afgivelse af skud.
Den bedste hjælp fås ved at finde støtte for skulder eller arm mod en fast genstand samtidigt med at stokken bruges.

Skyde test
Plads: I skoven
Afstand: 90 meter
Kaliber: 30-06 og 7,0 g.
Sigtekikkert: 6 x 42 mm med rødpunkt.

Venstre: Med skydestok og skuldrestøtte. 50 mm.

Højre: Fritstående. 93 mm. 

Vandre stav
Ved længere ture kan du med fordel bruge et stykke bred tape forneden til at sikre at stokken beskyttes og ikke åbner sig under vandring.
 

Begrænset ansvar
Det er brugerens ansvar at skydestokken altid behandles og bruges med fornøden forsigtighed. Skydestokken er lavet i træ der er et naturmateriale. Træ kan i værste fald flække eller knække ved belastning. På hårde og / eller glatte underlag kan benene skride ud. Udvis altid forsigtighed ved skydning, færdsel og andet brug.

Brug skydestok når du går på jagt - Knæk og bræk!

Op    Startside    Bestil og køb