Startside

1.11.2023
©Truls Wiberg

Skydestilling - skydestillinger med skydestok skydestok.dk

I det følgende gennemgås de fleste jagtrelevante stokke m.m. og hvordan de kan bruges. 
Skydestillingen er vigtig! Øv dig i brugen af skydestokken. 
Vedrørende skydestilling i øvrigt, se Links.

1-benet    2-benet   Rem     3-benet    4-benet    Stok i bæltet    Stok på stol    Spadserestok    Jagtstol    Bipod    Geværstøtte    Materialer    Sigte    Skydetårn   Vandre stav    Højre eller venstre    Kikkert   Riffeljagt   Albuestøtte   Fotostativ

 Stående med lang skydestok - Skydestokken hælder bagud Stående med skuldrestøtte mod træ 
Bemærk de spredte ben der befinder sig næsten vinkelret på skydestokkens ben.                   Skuldrestøtten stabiliserer i sideled og skydestokken i højdeled.

Knælende med skydestok mod træ Stående med skydestokken i lommen
Den lukkede skydestok giver en god støtte når den står lænet opad træet.                            Så snart vildtet standser har man god støtte ved skydning med skydestokken i lommen.


Knælende med lang skydestok Den stående skydebænk - Ryggen lænes op mod træet
Ved knælende skydning finder man  god støtte ved at holde ved det ene ben.                   Den bedste skydning opnås ved at læne ryggen opad et træ! "Den stående skydebænk"

  1. Etbenet skydestok    Traditionel stok - i træ, ofte med hjortetak til pynt foroven.
            a. Stående med stokken i jorden - stokken mere eller mindre lodret
            b. Stående med stokken ved foden
            c. Stående med stokken mod et træ
            d. Stående med stokken i lommen
            e. Knælende eller siddende med stok
            f.  Knælende eller siddende med  stok mod et træ


    Bergstock / Jagdstock / Pirschstock - I bjergene sydpå bl.a. i Tyskland bruges en lang og stærk stok der ofte er lavet i Hassel eller Slåen med eller uden en naturlig tvege i toppen. Af andre træarter skal nævnes Kristorn. Den kan ofte deles i to eller tre dele og er forsynet med en kraftig jernbrod i den ene ende. I den anden kan den være forsynet med en gummifod. Længden svarer gerne til brugerens højde (eventuelt op til 30 cm. længere). Den større længde er en fordel når man går eller skyder nedad.

  2. Tobenet skydestok    Med lukkede ben svarer den til etbenet skydestok.
        a. Stående med stokken i jorden
        b. Stående med stokken hældende fremad (spidserne nærmest skytten)
        c. Stående med stokken hældende bagud (toppen nærmest skytten)
        d. Stående med stokken og skuldre støtte mod et træ
        e. Stående med stokken og ryggen lænende mod et træ - "Den stående skydebænk"
        f.  Knælende eller siddende med stok

  3. Tobenet skydestok med remSkydning med tobenet skydestok og rem / skydestok.dk
    Man kan opnå den samme virkning som en trebenet stok ved at fæste en rem til stokken i højde med bolten. Skytten stiller den ene fod på remmen og stiller op skydestokken . Stokken presses fremad. Ved at fire lidt på remmen under foden indstilles skud højden og når denne er funden træder man hårdt på remmen. Herved opnås støtte både til siden og fremad. Det er med til at stabilisere skydningen. Remmen vejer og fylder mindre end et ekstra ben og kan også bruges sammen med stokken når bukken skal trækkes eller bæres ud eller til at koble hunden. Remmen opbevares sammenrullet i lommen. 

  4. Trebenet skydestok eller tripod
    De bruges på safari m.m. men kræver normalt en hjælper, da den er besværlig at håndtere. Ikke lige så smidig som et- og tobenet stok. Der findes en variant som på det bagerste ben er forsynet med en støtte til kolben.
    På en del kan man regulere højden ved at skubbe en gummiring op eller ned.

  5. Firbenet skydestok
    Når man bruger en firbenet stok opnår man støtte både for forskæfte og kolbe. Er noget kompliceret at stille op og det er besværligt at hurtigt ændre højde og side på skuddet. Nogle modeller kan også bruges som etbenet / tobenet skydestok. Det med fire ben er lidt misvisende. Skydestokken består typisk af to tobenede skydestokke der er fæstet til hinanden forneden med hænglser. Skydestokken danner derved en vugge og reguleringen af skudhøjde kræver at skytten enten strækker sig eller synker ned i knæene. 

  6. Skydestok i bæltet
    Stokken er forsynet med et øje til at fæste i bæltet. Den hænger således ned langs benet og dingler. Ved skydning løftes den op og giver støtte mellem riflens forskæfte og bæltet rundt livet.

  7. Skydestok til jagtstol
    Her er jagtstolen forsynet med en kort stok. Den er fæstet til et af de tre ben i underkanten af sædet. Herfra kan den ved skydning løftes op til støtte for riflen. Den kan bedst bruges af dem der sidder ned hele tiden.

  8. Almindelig spadserestok / jagtstok
    Glimrende enkel løsning for mange, ikke mindst ældre jægere. Ved skydning vendes spadserestokken om og krykken puttes i den venstre yderlomme på jakken (med mindre du er links-skytte). Den fylder mindre end en skydestok og er behagelig at gå med.

  9. Pind / pinde
    Ved skydning på skydebaner og på jagt ses ofte tilfældige pinde i form af rundstokke, firkantede pinde eller bare en gren eller tvege fra skoven. Foroven benyttes ofte cykelslange eller lignende  til beskyttelse og til at holde sammen på to eller tre pinde. 

  10. Trebenet jagtstol
    Kan bruges til støtte for siddende eller liggende skydning.
        a. Siddende på jagtstolen, begge albuer hviler på knæene.
        b. Siddende på jorden med riflen på jagtstolens sæde.
        c. Liggende på jorden med jagtstolen vendt om og riflen hvilende i jagtstolens ben kryds.

  11. Bipod
    To støtteben der er monteret enten fastsiddende eller i en montage der tillader at man tager benene af riflen. De to ben er placeret ude på forskæftet og kan enten være slået op langs undersiden på forskæftet eller være slået ned hvor benene går skråt ud til siderne og giver en stor stabilitet forudsat at underlaget også er nogenlunde fast. Nogle modeller tillader indstilling i højden. 

  12. Geværstøtte / riffelstøtte
    Z-formet, leddelt, enkelt støtteben i aluminium monteret på undersiden af forskæftet. Kan bedst bruges fra liggende og siddende skydestilling.

  13. Sammenklappelige støtteben
    To støtteben der opbevares klappet sammen i geværremmen. Kan bruges både til stående og siddende skydning.

  14. Skydestok / albuestøtte
    Kombineret støtte i metal der kan skydes sammen. Kan bruges både som albuestøtte i en hochstand og som enklere skydestok.     
  15. Albuestøtte
    Kort stang der fæstes i to ringe bælte og med bred u-formet albuestøtte. Muliggør skydning til både stillestående og løb. 
  16. Fotostativ
    Der findes forskellige beslag der kan bruges ovenpå et trebenet fotostativ, hvori forskæftet kan hvile.  
  17. Tobent skydestativ med støttestok til armen
    Skydestativ/skydestok i metal med mulighed for højderegulering. Støttestokken hænglset til det ene ben forneden og forbundet til samme ben foroven med en læderrem.
    Opbygget af mange enkeltdele - konstruktionen ret teknisk. 


Forskellige materialer

Den traditionelle skydestok er lavet i træ eller jern og i senere år er der blevet almindeligt med aluminium. I de moderne stokke af kunstmaterialer og aluminium består ofte hvert ben af to rør, hvoraf det ene løber indeni det andet. En låsemekanisme gør det muligt at stille ind højden på stokken, noget man sjældent har tid til når man får en skudchance. Det giver også mulighed for at skubbe stokken helt sammen så den ikke fylder så meget. Ofte indgår skumgummi og plastikdetaljer i konstruktionen. Metal har ved slag en tendens til at afgive lyde der virker skræmmende på vildtet. Vægten er lav. Der er meget varierende priser og til sidst vil spørgsmålet om skydestokken skal være af træ eller metal være et spørgsmål om egne erfaringer og præferencer. Mange jægere der foretager flyvrejser foretrækker sammenskydelige skydestokke da de kan pakkes ned.  

Højderegulering - lodret sigte
En fejl ved mange (faste) skydestokke er at man tilpasser sin skydestilling til skydestokkens højde. Det giver let en krum ryg, spændte muskler og et ringere skud. Skydningen bør kunne foregå med lige ryg, let spredte ben og stående i fuld balance. Her kommer vi til en vigtig årsag til at jeg ikke selv vil bruge tre- eller firbenede skydestokke. Står ikke vildtet præcis i højde så skal man enten stille på benenes højde eller gøre sig selv længere eller kortere for at få målet i sigtet. I det første tilfælde medfører det tidsspilde og unødvendige bevægelser der øger vildtets chancer for at klare sig. I det andet tilfælde så vil kroppen ikke befinde sig i balance.

Med skovfogedens skydestok reguleres det lodrette sigte lynende hurtigt ved at skubbe sig selv lidt fremad – sigtet stiger eller tilbage – og sigtet falder. Fødderne behøver normalt ikke flyttes men hele overkroppen kan holdes lige og i balance, når tyngden flyttes lidt fra den ene fod til den anden.

Vandret sigte
Der er ingen hjælpemidler der forhindrer en stående skytte fra at svaje lidt sidelæns, hvilket giver afvigelser i træfbilledet i det vandrette plan. 
Det bedste resultat opnås ved at samtidigt benytte både en skydestok (eller lignende støtte) og søge støtte for ryggen eller venstre skuldre (højre skytter) mod et træ eller anden fast genstand. 

Skydestok med oppe i skydetårnet
Er skydetårnet åbent uden mulighed for anlæg kan du have glæde af at tage skydestokken med op i tårnet og lægge den på tværs som på billedet.

Tobenet skydestok som vandre stav
Ved længere ture kan du med fordel bruge stykke bred pakke tape forneden til at sikre at stokken ikke åbner sig under vandring.
 

Højre eller venstreskytte?Venstre: til linksskytter, Højre: til højreskytter.

Ved fremstillingen bliver den da spejlvendt så at linksskytten, i ligheden med højreskytten, 
kan åbne den med sin tommefinger ved at skubbe benene fra hinanden.

På billedet er den sorte skydestok beregnet til linksskytter og den brune til højreskytter.

Skydestok og kikkert
Har du en håndkikkert så ved du at det allerede ved  7 -  8 X forstørrelse er svært at se godt uden støtte. 
Billedet hopper til alle sider og det bliver værre over tid når du bliver træt i armene. 
Endnu værre går det når du prøver at holde sigtekikkertens trådkors i ro på bladet af f.eks. en buk, også ved mindre forstørrelse. 
I begge tilfælde er Skovfogedens skydestok en god løsning. Sammenklappet til håndkikkerten og udfoldet med to ben til riflen. 

Riffeljagt
Når du går på jagt med riffel skal du tilstræbe tre ting: At

 dræbe hurtigt og undgå unødvendig lidelse
 fælde vildtet og undgå eftersøg
 træffe så præcist at det giver mindst mulige ødelæggelse af kødet

Det opnår du bedst ved at søge støtte når du skal skyde!

Vi skylder vildtet at gøre vores bedste for at ramme korrekt.

Op    Startside    Spørgsmål & svar